Deze pagina is verouderd. Klik hier door naar de pagina Duurzaamheid op de website van Sterkz.org.

Werkgroep
Jelle Verwiel

Apotheker

Corine Visser

Huisarts

Tjeerd Bottema

Huisarts

Willem van der Kraan

Huisarts

Jessie Neffke

Huisarts

Ons doel

De werkgroep Duurzaamheid heeft als doel het ontzorgen van Utrechtse eerstelijnszorgprofessionals in het zetten van stappen tot verduurzaming.

De werkgroep zet zich actief in voor:

  • Het creëren van bewustwording over het thema duurzaamheid;
  • Het vergroten van kennis over duurzaamheid in de zorg en de gevolgen die klimaatverandering heeft voor de gezondheid, door het publiceren van nieuwsbrieven en organiseren van scholingen.
De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis

Volgens de WHO is klimaatverandering de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Ook in Nederland heeft klimaatverandering al zichtbaar effect op de gezondheid van mensen. Zo is er grotere kans op hete zomers, en daarmee hittestress, duurt het hooikoorts- en pollenseizoen steeds langer en worden risico’s op (nieuwe) infectieziekten groter.

De gezondheidszorg zelf is verantwoordelijk voor 7% van de CO2 uitstoot in Nederland, voornamelijk door reisbewegingen van personeel, gebouwen en medicijnen.

Pilot verduurzaming

Wat kan de werkgroep voor jou betekenen?

  • Afvalstromen: tips en informatie over minder afval produceren, afvalscheiding optimaliseren, duurzamer inkopen en circulair werken;
  • Medicijnverspilling: tips en informatie over terugdringen van medicijnverspilling en meer bewustzijn hierover creëren;
  • Hitteplan: dit is een onderdeel van adaptatie aan de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens een hittegolf kun je kwetsbare patiënten scherp monitoren en specifiek optreden, met als doel morbiditeit en mortaliteit door hitte te reduceren.

Download de toolkits onderaan deze pagina.

Inspiratie

Ben je op zoek naar meer informatie over duurzaamheid in de zorg? Klik hier voor het e-book De Groene Huisartspraktijk van de NHG.

Downloads

Webinar: Hittegolf op komst!

0.00 KB 9125 Downloads

Toolkit medicijnverspilling

0.00 KB 8118 Downloads

Toolkit afvalstromen

0.00 KB 8771 Downloads

Hitteplan

0.00 KB 10920 Downloads