Toelichting

Efficiëntere praktijkvoering richt zich op interne processen van de praktijk. Het is een voorwaarde dat je als praktijk zicht krijgt op de huidige situatie om vervolgens te komen tot verbeteringen of veranderingen in de praktijk. Wat is sterk en wat verdient aandacht. Kun je werkprocessen efficiënter inrichten, zodat er meer tijd overblijft voor patiëntenzorg?

Met dit thema aan de slag? Bijvoorbeeld door Lean te gaan werken, of kies een eigen project. Op deze pagina vind je meer voorbeelden of bekijk deze mijlpalen

Sterkz.org vergoed opleiding

Sterkz.org biedt in 2023 de training aan tot leancoach voor twee medewerkers per praktijk. Deze training wordt vergoed voor alle praktijken die aan de slag gaan (of al gestart zijn met lean).

Voorwaarden voor vergoeding ‘leancoach’:

 • Praktijk is gestart met een lean traject;
 • De (toekomstige) leancoaches gaan een dagdeel op uitwisseling naar een andere praktijk om mee te kijken hoe het er aan toe gaat in de dagelijkse praktijk;
 • Deelnemende praktijken zijn bereid een leancoach te ontvangen in het kader van deze uitwisseling.
 • Deelnemers zijn beschikbaar op alle cursusdagen.

De cursus vindt plaats op 3 dagdelen van 13:00-16:30 op di 4 april 2023, di 9 april 2023 en di 6 juni 2023.

Let op: er zijn maximaal 10 plekken beschikbaar voor deze eerste cursus. Neem snel contact op met Anne-Marie Huijskes om te informeren naar de status. Het kan zijn dat deze cursus  al gevuld is. Bij meer animo plannen we later in 2023 een extra cursus in.

Wat is lean werken

Lean is een werkwijze waarmee organisaties van klein tot groot met behulp van continue verbeteren steeds slimmer gaan werken. Ook huisartsenpraktijken kunnen processen verbeteren om werkdruk te verminderen en om tijd over te houden voor wat het werk in de praktijk juist zo leuk maakt; namelijk zorg en aandacht voor de patiënt.

Procesverbetering in de huisartsenpraktijk

Voorbeelden van processen waar de Lean methodiek voor ingezet kan worden:

 • Hoe creëer ik meer tijd voor de patiënt?
 • Hoeveel tijd zijn wij kwijt aan het zoeken? (naar middelen, instrumenten, et cetera)
 • Hoe verminderen we de drukte aan de telefoon?
 • Hoe voorkomen we dat we middelen over de datum weggooien?
 • Hoe richten we onze spreekuren slimmer in zodat we effectiever kunnen werken?
Enthousiasme over werken met lean

Huisartsenpraktijk Bosboomstraat zijn ze met hun hele team aan de slag gegaan met lean werken. Huisarts Frikke van Eck laat in deze video (7 min.) zien hoe dit er in de praktijk uit ziet, wat de uitdagingen zijn en hoe enthousiast iedereen is.

Aan de slag met lean

Lean is, vooral in de zorg, een veel gebruikte manier van werken én denken. Je bent als praktijk niet meteen Lean wanneer je een proces hebt verbeterd met behulp van een Leantool. Om Lean te werken is het belangrijk dat je samen de klantwaarde centraal zet en met elkaar continu wilt verbeteren. Gemotiveerde medewerkers zijn onmisbaar in een Leanorganisatie. Lean werken draait om samen.

Sterkz.org raadt iedere praktijk aan de expertise van leanexperts in te schakelen. Een externe, onafhankelijke partij die jullie gaat ondersteunen bij het lean werken.

Er zijn twee partijen die wij aanbevelen:

 • Lean in de 1e Lijn. Lees hier hun aanbevolen plan van aanpak.
 • ZorgSteedsBeter. Lees hier hun aanbevolen plan van aanpak.

Beide partijen bieden begeleiding op maat in de praktijk.

Wil je sparren over wat het beste bij je praktijk past, dat kan natuurlijk! Neem contact op met projectleider Anne-Marie Huijskes.

Werkdruk

Werkdruk wegwijzer: TNO heeft een uitgebreide werkdruk wegwijzer Hierin vind je alle ins en outs over werkdruk. Op pagina 2 van dit document staat een stroomschema om te bepalen of de wegwijzer Werkdruk iets voor je is.

De SSFH biedt ondersteuning in het voeren van een gesprek over werkdruk, werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Er zijn webinars beschikbaar over dit onderwerp en je kunt op de website ook gesprekskaarten downloaden.

Hulp bij verbeteren efficiëntie

Het is mogelijk om een externe partij in te schakelen voor het uitvoeren van een praktijkscan die gericht is op het verbeteren van de efficiëntie binnen jouw huisartsenpraktijk, zodat de druk op de praktijk afneemt. Hiervoor zijn verschillende partijen te benaderen, waaronder Bloom, de LHV, PraktijkvanMorgen en Wielinq.