We zijn over naar de mitigatiefase: maatregelen richten zich vooral op het beschermen van oudere en kwetsbare personen en het in stand houden van de gezondheidszorg – ook huisartsenzorg. Het aantal patiënten met COVID-19 neemt nu snel toe. Steeds vaker is de bron niet te achterhalen. De voornaamste manier om de verspreiding in te dammen is social distancing.
In heel Nederland moet iedereen met neusverkoudheid of hoesten of koorts thuis blijven. Iedereen werkt zoveel mogelijk thuis, horeca en scholen zijn gesloten.
Volgens de nieuwe casusdefinitie is er sprake van een verdacht geval bij: koorts (ten minste 38 graden Celsius) én hoesten, of kortademigheid of koortsig gevoel bij ouderen (die niet altijd koorts ontwikkelen). Ook een immuungecompromitteerde patiënt met luchtwegklachten die aan de epidemiologische criteria voldoet, kan laagdrempelig getest worden.
Het regionale crisisteam (Utrecht Stad) is zondag bij elkaar geweest. Voor huisartsen geldt:
- Eerdere stroomschema’s zijn ongeldig. Verdeel middelen zo veel mogelijk binnen de wijk. Volg instrukties van het wijk crisisteam, deze informeren het regionale crisisteam over o.a. tekorten op wijkniveau of als continuïteit van zorg in gevaar komt.
- Vraag bij alle patiënten na of er sprake is van koorts en/of luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid). Neem bij patiënten met koorts of luchtwegklachten telefonisch een anamnese af, en schat de ernst van het ziektebeeld in. Zie de NHG-standaard Acuut hoesten voor ‘Overwegingen bij het telefonisch consult’. Neem ook bij patiënten met koorts zonder luchtwegklachten een anamnese af om de mogelijke focus en de ernst van het ziektebeeld in te schatten.
- Het merendeel van de patiënten met COVID-19 is niet ernstig ziek en kan zonder beoordeling thuis blijven. Een deel moet klinisch beoordeeld worden of heeft spoedeisende hulp nodig.
- Bij een klinische beoordeling: geef patiënt een chirurgisch masker, draag PBM (zie NHG). Volg de RIVM richtlijnen voor langer gebruiken van PBM. Zie deze patiënten bij voorkeur op een apart “corona” spreekuur o.a. om spaarzaam met PBM om te gaan.
Ga voor actuele informatie naar de website van het RIVM , Thuisarts.nl, of bel het informatienummer 0800-1351 van de rijksoverheid.