“Twee keer een dag gevuld met een thema wat enorm belangrijk is met een dreigend zorginfarct op komst, voorkomen is beter dan….” Met deze woorden opende Bas van Tuyl, medisch manager transmurale zorg en MDL-arts, de DUOdagen 2024. (Leefstijl)preventie stond dan ook centraal tijdens deze scholingsdagen op dinsdag 16 en donderdag 18 april in het Diakonessenhuis Utrecht. Niet alleen in de eerste lijn, maar ook binnen het ziekenhuis krijgt preventie een steeds belangrijkere rol, zowel op de poliklinieken als ook in de fitkliniek in het Diakonessenhuis waar mensen met chronische ziekten worden begeleid rondom leefstijl en waar nauw wordt samengewerkt met de eerste lijn.

Tijdens de DUOdagen doken de ruim 150 aanwezige huisartsen, praktijkassistenten, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten in het onderwerp leefstijl binnen de verschillende inhoudelijke sessies over o.a. cardiologie en leefstijl, stress sensitief werken, leefstijl en cultuur, obesitas bij kinderen, partydrugs en vitamines en supplementen. In deze interactieve sessies werd niet alleen kennis door de sprekers overgebracht, maar was er ook veel ruimte om verhalen uit de praktijk met elkaar uit te wisselen. De powerpoint-presentaties zijn terug te vinden via HAweb.

Keynotes

Ook de overkoepelende keynotes van Iris de Vries, voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, Chantalle Burgers, huisarts en coach over de grote waarde van zelfzorg, en Chi Lueng Chiu, eigenaar van Chivo werden met veel enthousiasme ontvangen. In deze keynotes werden interessante wetenswaardigheden gedeeld, zoals:

  • 20-50% ziektelast is te voorkomen door leefstijl
  • Gemiddelde leeftijd van een patiënt met type 2 diabetes is 48-55 jaar
  • Het is een misvatting dat de patiënt niet met leefstijl aan de slag wil
  • 91% van de huisartsen ervaart hoge werkdruk en 44% heeft klachten als gevolg van werkdruk
  • Hoe chronische stress in het brein werkt
  • Mindfulness, schrijven, praten, analyseren werkt bewezen voor psychische zelfzorg
  • Het belang van micropauzes

Tot slot werd er ook onderling tussen de deelnemers en met specialisten en poli-medewerkers uitgewisseld in de Specialisten-Speeddates en de Poli-rondleidingen voor praktijkassistenten.

Bedankt!

HUS Academie bedankt het enthousiasme van alle deelnemende professionals en alle specialisten, poli-medewerkers en andere sprekers die hun (inhoudelijke) bijdrage aan de DUOdagen hebben geleverd.

In het bijzonder bedankt HUS Academie Tycho van der Spoel, Bas van Tuyl, Saskia Brandwijk en Wanda van Gameren van het Diakonessenhuis Utrecht én de Commissie DUOdagen bestaande uit praktijkassistenten Wilma Rosbag, Carine de Boer, Patricia van Gelder; triagist Denise Kistenkas; en huisartsen Rik Kaarsgaren, Anne Veenendaal en Tom van der Lee.

Foto-impressie