Vaccineren móet sneller! Toch blijven veel vaccins op de plank liggen. Vooral in wijken waar migranten en mensen met lage inkomens wonen wil men geen prik.

 

Kopspijkers interviewt huisartsen Güven Yildis en Nanja Danhof (naast huisarts ook voorzitter van coöperatie Huisartsen Utrecht Stad). Hieronder vind je een samenvatting. Wil je Nanja en Güven letterlijk volgen? Beluister dan het interview.

 

Wie vaccineren jullie en waarom blijft er vaccin op de plank liggen?

Huisartsen vaccineren mensen  tussen 60-64 met astrazeneca. Nanja Danhof werkt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen. Daar laat zich slechts dertig procent vaccineren. Terwijl het om een kwetsbare groep gaat, met overgewicht, en een ongezonde leefstijl. Juist zij belanden op de IC. Wat niet hielp, het prikken begon er net ná de vaccinatiestop.

 

Bereiken de media hen dan niet?

Deze mensen lezen niet dezelfde kranten en kijken niet naar de gangbare Tv-programma’s. Ze kennen ons wel, we proberen ze te overtuigen (daar hebben we hele dagen mee gevuld) en dat lukt vaak nog ook (als u dat zegt dokter). Maar thuisgekomen zeggen de kinderen en kleinkinderen, dat gaan we niet doen, AstraZeneca is niet veilig! Die oriënteren zich op social media, waar de anti-vaxxers actief zijn.

 

Hoe moeten we een vaccinatiecampagne in die wijken aanpakken?

Vaccinatie is voor iedereen van belang, je doet het samen. Richt je op het groepsgevoel, mensen gaan met elkaar mee, ze stoken elkaar op en ze halen elkaar erbij. Zet sleutelfiguren in, zoals imams.

 

Hadden we dit niet eerder kunnen bedenken?

Jawel, en we hebben al veel gedaan, zo hebben we bijvoorbeeld onze eigen vaccinatie gefilmd, maar het is blijkbaar nog niet genoeg.

 

Gaat de landelijke campagne nog werken?

We hopen het, als we er met zijn allen achterstaan. Maar misschien is voor astrazeneca de schade al een beetje gedaan.

 

Nanja en Güven slaan de spijker op zijn kop, de vaccinatiekloof moet worden gedicht!

Het ministerie mag de dames bellen voor advies.