- Dit evenement is voorbij.
ALK en complexiteit
19 maart 2024 @ 18:00 - 21:00
FreeDeze scholing is zowel bedoeld voor professionals die nieuw zijn in de aanpak rondom ALK-patiënten, als voor professionals die al toe zijn aan meer verdieping. Het programma is zo vormgegeven dat aan beide leerbehoeften kan worden voldaan.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) vormen al jaren structureel een hardnekkige uitdaging in de zorg. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het gaat over 50% van de patiënten die bij de huisarts komt. Niet alleen is dit een vervelende situatie voor de patiënt, ook de zorgprofessional zit regelmatig met de handen in het haar. De patiënt komt steeds terug en blijft bezorgd om zijn gezondheid. Dit levert extra werk op en laat de zorgprofessional soms gefrustreerd achter omdat er geen eenduidige oplossing lijkt te zijn. Deze scholing is nadrukkelijk gericht op de behandeling van de 40-60% patienten met lichte en matige ALK in de eerste lijn.
Eerdere scholingen gingen over het nut van een gestructureerde, multidisciplinaire aanpak en het inzetten van gespreksmodellen om de situatie van de patiënt breder in beeld te krijgen. De modellen maken ook vaak duidelijk wie nog meer bij de behandeling betrokken zou kunnen worden, bijvoorbeeld het buurtteam. Rondom ALK organiseert HUS Academie een doorlopende leerlijn. Dit betekent dat de focuspunten van voorgaande scholingen (netwerkaanpak en gespreksmodellen) in basis- en verdiepingsvorm terugkomen in deze scholing en de focus daarnaast ligt op complexiteit.
Aan de hand van een casus uit Binnenstad en de pilot met patiënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) in Kanaleneiland, wordt duidelijk wat we zoal onder complexiteit verstaan en hoe we daar mee om kunnen gaan. Rondom dit thema zijn opdrachten en er is tijd voor uitwisseling en vragen.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Leerdoelen
Na deze scholing:
Basisgroep:
- Ken je het belang van, in een eerder stadium, een bredere blik op de patiënt hebben.
- Ken je de geschiedenis en laatste ontwikkelingen van de netwerkaanpak rondom patiënten met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) in Utrecht stad.
- Heb je nagedacht over jouw eigen rol en meerwaarde in een mini kernteam.
- Ben je bekend met het 4D-model en het Spinnenweb: hoe werkt het? Voor welke patiëntengroepen? En waarin zitten de verschillen en overeenkomsten?
- Heb je zelf de voordelen van het 4D-model en het Spinnenweb ervaren en geoefend.
Verdiepingsgroep:
- Heb je afgewogen welk gespreksmodel het meest oplevert voor de casus die je onder handen hebt. En kun je jouw keuze beargumenteren.
- Heb je geoefend met het bespreken van een complexe casus aan de hand van één van de gespreksmodellen, in een mini kernteam.
Alle deelnemers:
- Ben je op de hoogte van (de nieuwste) ALK-initiatieven in de stad,
- Ben je op de hoogte van de wijze waarop bepaalde wijken proactief met complexiteit omgaan en raak je hierdoor geïnspireerd voor je eigen wijk of praktijk.
- Heb je een beeld van obstakels en oplossingen van andere Utrechtse zorgprofessionals.
- Heb je zicht op wat zoal onder ALK en complexiteit geschaard kan worden en hoe ervaren professionals daar mee omgaan.
Programma
Tijdens de scholing zijn er drie onderdelen. Elk onderdeel heeft een oefening voor beginners en voor gevorderden. Alle groepjes staan steeds onder leiding van een professional die ervaringsdeskundige is.
Voorbereiding
Aan elke deelnemer wordt van tevoren gevraagd om een complexe ALK casus mee te nemen.
1. Netwerkaanpak
- Nut en noodzaak van de netwerkaanpak
- Oefening op twee niveaus (beginners en gevorderd)
- Plenaire uitwisseling
2. Gespreksmodellen
- Twee gespreksmodellen: wanneer zet je welk model in en waarom?
- Kies het passende gespreksmodel voor jouw meegebrachte casus
3. Complexiteit
- Inleiding: wanneer spreek je over complexiteit en ALK?
- Oefening: bepalen waar de complexiteit ligt in casus Overvecht en in casus Binnenstad
- Pilot ALK & LVB in Kanaleneiland: aanleiding en opbrengst
- Oefening mini-kernteams: complexe casus bespreken aan de hand van een gespreksmodel
Afsluiting en evaluatie
Praktische informatie
Locatie: kantoor HUS, Arthur van Schendelstraat 600, Utrecht
Datum: dinsdag 19 maart 2024
Tijdstippen: 18.00 – 21.00 uur (inloop met een hapje en drankje vanaf 17.30 uur)
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Huisartsen, POH-GGZ, fysiotherapeuten en diëtisten in Utrecht stad die op een goede manier willen samenwerken rondom ALK-patiënten.
Voorwaarde voor deelname: Je bent werkzaam in Utrecht stad (de regio van HUS/Sterkz.org)
Kosten: gratis
Accreditatie: aangevraagd voor:
- KNMG (huisartsen): 3 punten toegekend
- Landelijke vereniging POH-GGZ: 3 punten toegekend
- Accreditatiebureau fysiotherapie: aanvraag loopt nog
- ADAP: aanvraag loopt nog
Docenten: Nikki Makkes (kaderhuisarts GGZ), Juliette van Gijsel (huisarts), Liselot Schiphorst (fysiotherapeut), Maartje Verspui (fysiotherapeut) en een POH-GGZ
Aanmelden: Via deze inschrijflink.