- Dit evenement is voorbij.
Begeleiding bij stoppen met roken (Verdiepingsscholing)
10 november 2022 @ 18:00 - 21:00
FreeLeer progressiegericht te coachen bij stoppen met roken
Steeds meer patiënten kloppen aan bij de huisarts voor het stoppen met roken. In 2021 deden ruim 45.000 mensen mee aan een stoppen-met-rokenprogramma via de huisarts en in 2020 waren dat er zelfs nog iets meer: ruim 47.500. In 2019 ging het nog om 19.000 mensen. De groeiende groep patiënten vraagt om goede begeleiding bij het stoppen met roken. Het bieden van een stoppen met roken-programma is dan ook onderdeel van de ketenzorg. Bij het bieden van deze begeleiding kun je te maken krijgen met verschillende uitdagingen, zoals terugval of gebrek aan vertrouwen bij de patiënt in zichzelf. Progressiegericht coachen helpt je succesvol met deze lastige situaties om te gaan.
Bij progressiegericht coachen help je iemand doelen te bepalen en de route om die doelen te bereiken. Dit doe je vanuit het principe dat mensen altijd, ongeacht de situatie, vooruit kunnen komen, zolang zij datgene waarvoor zij werken maar belangrijk vinden. Deze mindset en manier van coachen creëert vertrouwen bij de coachee dat diegene de doelen kan bereiken. Bij rokers zie je vaak dat ze behoorlijk gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, maar dat het vertrouwen in zichzelf ontbreekt. Progressiegericht coachen sluit daarom goed aan bij de behoeften van deze groep.
In deze training leer je de vaardigheden aan om rokers progressiegericht te coachen. Je leert de juiste vragen te stellen, waarmee je de roker helpt vol te houden bij het stoppen en hier uiteindelijk in te slagen. Het geleerde oefen je direct in de praktijk op basis van zelf-ingebrachte casuïstiek.
Om de kwaliteit van het spreekuur stoppen met roken te kunnen borgen is het van belang dat jij, als POH of huisarts, bevoegd en bekwaam bent en de benodigde scholing hebt gevolgd en herhaald. Als stoppen met roken-coach is je (her)registeren in het Kabiz/kwaliteitsregister stoppen met roken een optie. Om deze (her)registratie te kunnen doen moet je een bepaald aantal accreditatiepunten behalen.
In deze verdiepingsscholing duiken we in de lastige situaties en gaan we hiermee oefenen. Ben jij eerst nog toe aan de basis? Wil jij weten welke stappen je neemt bij het begeleiden van rokers bij stoppen en waar je hierbij op moet letten? Dan volg je onze basisscholing Begeleiding stoppen met roken.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Leerdoelen
Na de scholing:
- Ken je het belang van progressiegericht coachen
- Kun je drie kernbegrippen van progressiegericht coachen noemen
- Weet je hoe je in een gesprek de focus kunt leggen op dat wat er al goed gaat
- Weet je hoe je in een gesprek het vertrouwen van de patiënt in zichzelf opbouwt
- Weet je welke concrete vragen jij kunt stellen aan de patiënt bij progressiegericht coachen
- Kun je de patiënt bewust maken van de al behaalde vooruitgang
- Heb je de geleerde theorie direct geoefend in de praktijk aan de hand van casuïstiek
Programma
Voorbereiding (circa 1 uur)
Om tijdens de scholing de gewenste verdieping te kunnen bieden en tijd te hebben voor oefening, bereiden deelnemers zich vooraf voor door:
- Casuïstiek op te sturen: tegen welke lastige situaties loop jij in de praktijk aan bij het begeleiden bij stoppen met roken?
- Inlezen in de theorie van oplossingsgericht coachen (lezen hand-out en kijken uitlegvideo)
Progressiegericht coachen
- Korte terugblik theorie progressiegericht coachen (uit de voorbereiding)
- Belang van progressiegericht coachen bij begeleiding bij stoppen met roken
- Probleemgerichte vs. Oplossingsgerichte coaching
- Stappen van progressiegericht coachen
- Toepassing van progressiegericht coachen op begeleiding bij stoppen met roken
- Zelfreflectie: waar zit jouw eigen motivatie en vertrouwen rondom jouw vaardigheden?
Focus op wat er goed gaat
- De “roze microscoop”: focussen op de lichtpuntjes
- Waar zoek je de positieve voorbeelden in?
- Welke vragen zijn ondersteunend
Vooruitgang zichtbaar maken
- Wat levert aandacht voor de behaalde vooruitgang op?
- Hoe maak je vooruitgang zichtbaar?
- Oefenen met de “schaalvraag”
- Tips & tricks
Oefenen met casuïstiek
Aan de hand van de zelf-ingebrachte casuïstiek van de deelnemer analyseren we de casus. We bespreken in hoeverre progressiegericht coachen in de casus van meerwaarde zou zijn en hoe dit dan het beste kan worden aangepakt. Dit brengen we vervolgens in oefeningen in de praktijk.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Praktische informatie
Locatie: n.t.b.
Datum: donderdag 10 november 2022
Tijdstippen: 18.00 – 21.00 uur (inloop met een hapje en drankje vanaf 17.45 uur)
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Voor iedereen in de eerstelijn in Utrecht stad die rokers effectief wil begeleiden bij het stoppen met roken. Denk aan huisartsen, POH-S en SMR-coaches.
Voorwaarden voor deelname: je bent werkzaam in de eerstelijn in Utrecht stad en wil rokers effectief kunnen coachen in het stoppen met roken.
Kosten: gratis
Accreditatie: in afwachting op accreditatie voor POH-S en SMR-coaches.
Overige beroepen krijgen een bewijs van deelname.
Aanmelden: Via dit aanmeldformulier.