- Dit evenement is voorbij.
Preventie van chronisch opioïdengebruik na operatie
9 februari 2023 @ 19:00 - 21:00
FreeOnderweg naar optimale samenwerking tussen eerste en tweede lijn
Wanneer een patiënt geopereerd is, worden er in het ziekenhuis regelmatig opioïden voorgeschreven voor de behandeling van postoperatieve pijn. Bij aanhoudende pijn kan het zijn dat de patiënt zich tot huisarts of specialist richt voor verlenging van het recept. Dit kan de start zijn van problematisch, chronisch opioïdengebruik. Een goede samenwerking op dit gebied tussen de eerste en tweede lijn is een belangrijke stap in de preventie van dit probleem.
In deze scholing gaan professionals uit de eerste lijn en de tweede lijn (apotheker en anesthesioloog) met elkaar in gesprek over het chronisch opioïdengebruik na operatie. Onderwerp van gesprek zijn onder andere de richtlijnen waar momenteel aan wordt gewerkt en via welke routes dergelijke receptenaanvragen het beste kunnen lopen. Ook staan we samen met een verslavingsarts kort stil bij het afbouwen van opioïden. Aan de hand van voorbeeldcasuïstiek bekijken we hoe we de samenwerking verder kunnen versterken.
Deze scholing wordt georganiseerd samen met het samenwerkingsverband van ziekenhuizen (Diakonessenhuis, Meander MC, St. Antonius Ziekenhuis, Tergooi MC, UMC Utrecht en Ziekenhuis Gelderse Vallei)
Bij interesse in dit onderwerp en ter voorbereiding op de scholing beluister je alvast de podcastaflevering “Observaties en lessen van een interventie in risicovol opiaatgebruik” van de Huisarts Podcast.
Inschrijven voor de scholing kan hierProgramma
18.45 – 19.00 uur: Inloggen
19.00 – 19.05 uur: Welkom
19.05 – 19.30 uur: Opioïden: is er een probleem in Nederland? Heleen Blussé van Oud-Alblas, anesthesioloog en Sjoerd de Hoogd. Ziekenhuisapotheker
Opioïden zijn een veelbesproken onderwerp in de media en de gezondheidszorg. De negatieve lading van de medicijnen heeft zijn weerslag op het voorschrijven en op het gebruik hiervan. Is dit terecht? In deze presentatie wordt ingegaan op het opiaatgebruik in Nederland t.o.v. andere landen. Ook worden resultaten besproken van onderzoek met betrekking tot langdurig opioïdengebruik, en voorspellende factoren hiervoor.
19.30 – 20.00 uur: Opioïden voor benigne en postoperatieve pijn door Leon Timmerman, anesthesioloog – pijnspecialist
Opioïden spelen een belangrijke rol bij de behandeling van pijn. Wat zijn goede indicaties? Wanneer ontstaat risico op tolerantie en afhankelijkheid? Welke medicatie is het beste om voor te schrijven in specifieke situaties? Enkele onderzoeken en richtlijnen zullen worden besproken.
20.00 – 20.30 uur: De postoperatieve pijnpoli, Jacqueline van Dijk, verpleegkundig specialist pijngeneeskunde
In enkele centra wordt extra aandacht gegeven aan pre- en postoperatieve pijnzorg. Adequate begeleiding van patiënten met een hoog risico op langdurige pijn, en dientengevolge opioïdengebruik, krijgt hier vorm. De ervaringen uit het UMCU worden toegelicht en de opties die dit biedt voor de eerste lijn worden benoemd.
20.30 – 21.00 uur: Verantwoord gebruik opioïden en transmurale regie door alle aanwezigen
In de generieke richtlijnmodule ‘gepast opioïdengebruik’ wordt het belang van transmurale communicatie en regievoering benoemd. Wat zou voor onze regio voor huisartsen de meest wenselijke situatie zijn? Enkele voorstellen worden besproken.
Praktische informatie
Locatie: online
Datum: donderdag 9 februari 2023
Tijdstippen: 19.00 – 21.00 uur
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Voor huisartsen en apothekers in regio Utrecht
Voorwaarde voor deelname: Je bent werkzaam in de eerstelijnszorg in regio Utrecht
Docent: Leon Timmerman (anesthesioloog), Sjoerd de Hoogd (apotheker). Huisarts Annemart Kruishoop is betrokken bij de ontwikkeling en voorbereiding van de scholing.
Kosten: gratis
Accreditatie: wordt aangevraagd
Aanmelden: Via deze inschrijflink