- Dit evenement is voorbij.
Chronische Zorgdag 2023
26 januari 2023 @ 16:30 - 21:00
FreeZorg in beweging
De chronische zorg is continu in beweging. Des te belangrijk om door middel van scholing ook deskundig te blijven. Tijdens de Chronische Zorgdag vieren we de mooie ontwikkelingen binnen de Chronische zorg en zetten we samen in op nog meer deskundigheidsbevordering. En wel op een prachtige locatie: Villa Jongerius in Utrecht.
We nodigen je van harte uit op de Chronische Zorgdag. We bieden je volop de mogelijkheid om collega’s in Utrecht stad te ontmoeten en je netwerk uit te breiden. Daarnaast heb je de keuze uit een mooi (geaccrediteerd) workshop-aanbod.
Chronische Zorgdag 2023 vol!
Alle deelnameplekken op de Chronische Zorgdag zijn bezet! Op 26 januari 2023 ontmoeten ruim 90 multidisciplinaire zorgprofessionals uit de eerstelijnszorg in Utrecht stad elkaar en volgen een goedgevuld inhoudelijk programma.
Programma
16.00 – 16.30 uur | Inloop met een hapje en een drankje
16.30 – 17.00 uur | Plenaire opening
17.00 – 18.00 uur | Workshopronde 1
18.15 – 18.30 uur | Pitch Toxische stress
18.30 – 19.30 uur | Walking dinner
19.30 – 20.30 uur | Workshopronde 2
20.30 – 21.30 uur | Plenaire afsluiting met aansluitende borrel
Inhoud
Bij je aanmelding kies je twee van de onderstaande workshops.
Toxische stress (pitch)
Door: Feia Hemke, huisarts
In deze pitch stippen we ‘stress’ aan. Wat is stress eigenlijk? Wat voor soorten stress kennen we? en hoe leidt dit tot mentale, psychische en cognitieve klachten en ziekten? Hoe signaleren we het? En wat kunnen we doen voor mensen met chronische stress?
COPD/Astma longaanval actieplan (workshop)
Door: Nelleke Torrenga, Verpleegkundig Specialist AGZ/ Longgeneeskunde, POH long & Brigitte Wieman, diëtist & Cor Zagers, fysiotherapeut
Patiënten met COPD of astma kunnen plotseling last krijgen van verergerde longklachten, zoals hoesten en benauwdheid. We spreken dan van een longaanval. Zo’n longaanval kan leiden tot verergerde klachten en zelfs een ziekenhuisopname. Belangrijk dus om de aanval te voorkomen of in een zo vroeg mogelijke fase te onderbreken. Een longaanval actieplan helpt hierbij. Er is een landelijk formulier van het Longfonds, wat praktisch is om mee te werken en ook goed in te zetten is bij laaggeletterde patiënten. Dit willen we ook gebruiken in Utrecht. Verpleegkundig specialist Nelleke Torrenga vertelt in deze workshops over het herkennen van en handelen rondom een longaanval. Ze deelt in deze workshop haar ervaringen met het longaanval actieplan, wat het oplevert voor zowel de patiënt als de zorgverlener en hoe je dit plan het beste inzet. Ook besteden we aandacht aan het belang van voeding en beweging in het longaanval actieplan en aan de meerwaarde van goed samenwerken met de apotheek, fysiotherapeuten en diëtisten.
Het belang van Advance Care Planning (workshop)
Door: Anne Marie Sprengers, kaderarts ouderenzorg & Lydia Ketting, kaderarts palliatieve zorg
Waarom zou je Advance Care Planning (ACP) toepassen en hoe pak je dat aan? Met ACP stimuleer je patiënten om bewuster keuzes te maken rondom behandelwensen, vooral op het einde van het leven. Met publieke voorlichtingsbijeenkomsten kun je het bewustzijn voor mensen vergroten, met individuele gesprekken help je mensen om zichzelf meer uit te spreken. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven daarmee beter wordt. In deze interactieve workshop krijg je allerhande tools aangereikt om hiermee aan de slag te gaan.
Herkenning en hulp bij eetstoornissen (workshop)
Wat als leefstijl doorslaat? Feiten en fabels over een restrictieve eetstoornis.
Door: Irene Groenewegen, huisarts & Vivian Meijer, diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen
In de huisartsenzorg wordt de diagnose eetstoornis vaak gemist of als onvoldoende serieus geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld omdat het gewicht nog in het groene gebied is, of iemand eet toch nog goed. Vage buikklachten, IBS, misselijkheid, stressklachten kunnen ten grondslag liggen aan een eetstoornis. Maar hoe is de relatie met gewicht en voeding? Deze vraag staat centraal tijdens deze workshop. In een warm verhaal neemt huisarts Irene Groenewegen jullie mee en geeft zij praktische handvaten hoe een eetstoornis beter te herkennen en hoe je van grote waarde kunt zijn voor patiënten (en hun eventuele ouders).
Ondervoeding bij ouderen (workshop)
Door: Sascha de Jong, diëtist & Anne Marie Sprengers, kaderarts ouderenzorg
Bij kwetsbare ouderen is veel en snel gewichtsverlies op korte termijn schadelijker dan overgewicht. Er kan ondervoeding ontstaan, waardoor iemand verzwakt. Hierdoor worden mensen sneller ziek en herstellen ze minder goed na ziekte. We bespreken in deze workshop daarom hoe ondervoeding bij ouderen te herkennen en hoe je SNAQ 65+ gebruikt als hulpmiddel voor diagnostiek en behandeling. We bespreken wat je als huisarts of POH zelf kan doen aan adviezen en begeleiding en wanneer je naar een diëtist doorverwijst. En welke stappen neemt een diëtist dan? En wanneer kan er worden gestart met bijvoeding?
Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) (workshop)
Door: Monique Prinssen, kaderarts HVZ & Dennis Dolmans, vaatchirurg bij het Diakonessenhuis & Anne Marie Kuitert, fysiotherapeut
Het stellen van de diagnose perifeer arterieel vaatlijden (PAV) kan lastig zijn. Zeker wanneer er sprake is van comorbiditeit bij de patiënt. Vroegsignalering is van groot belang omdat dit hoog risicopatiënten zijn. Door het tijdig herkennen en adequaat behandelen kan verdere progressie van Hart- en Vaatziekten (HVZ) worden voorkomen. Wanneer kan er diagnostiek plaatsvinden en wanneer moet je dit uitbesteden? En hoe diagnosticeer je PAV bij diabetisch patiënten? In deze workshop gaan we in op de klachten en diagnostiek van PAV bij verschillende type patiënten. Ook leer je hoe, afhankelijk van de patiënt, de doorverwijzing en behandeling eruit kan zien. Dit onderwerp wordt vanuit multidisciplinair perspectief behandeld.
Praktische informatie
Locatie: Villa Jongerius, Utrecht.
Datum: donderdag 26 januari 2023
Tijdstippen: 16.30 – 21.00 uur (inloop met hapje en drankje vanaf 16.00 uur)
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Voor iedereen in de eerstelijnszorg in Utrecht stad die actief is binnen de chronische zorg. Denk aan huisartsen, POH’ers, diëtisten, fysiotherapeuten en apothekers.
Voorwaarde voor deelname: Je bent werkzaam in de eerstelijnszorg in Utrecht stad.
Kosten: gratis
Accreditatie: accreditatie is aangevraagd.