- Dit evenement is voorbij.
Efficiënt werken met kernteams bij ALK-patiënten
29 maart 2023 @ 18:00 - 21:00
FreeMinder werkdruk & meer werkplezier
Alle deelnameplekken voor deze scholing zijn bezet. Stuur een mail naar academie@huisartsenutrechtstad.nl als je op de wachtlijst wilt worden geplaatst. Komt er een plekje vrij? Dan brengen we je op de hoogte.
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) vormen al jaren structureel een hardnekkige uitdaging in de zorg. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het gaat over 50% van de patiënten die bij de huisarts komt. Niet alleen is dit een vervelende situatie voor de patiënt, ook de zorgprofessional zit regelmatig met de handen in het haar. De patiënt komt steeds terug en blijft bezorgd om zijn gezondheid. Dit levert extra werk op en laat de zorgprofessional soms gefrustreerd achter omdat er geen eenduidige oplossing lijkt te zijn.
In de praktijk is gebleken dat een gestructureerde, multidisciplinaire aanpak veel oplevert. In Overvecht en in de Binnenstad wordt al jaren gewerkt met zogenaamde kernteams rondom ALK-patiënten. Die kernteams bestaan meestal uit een huisarts, POH-GGZ en fysiotherapeut. Dit kernteam maakt afspraken over benadering, taalgebruik en wijze van communiceren onderling. Vijf ervaringsdeskundigen bieden jou in deze scholing de mogelijkheid om de voordelen van deze aanpak te ervaren, hen voor te leggen waar je tegen aan loopt en te onderzoeken waar jouw praktijk mee verder kan.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Programma
18.00 – 18.45 uur | Deel 1 – (theoretisch) kader (multidisciplinair)
Scholing bestaat uit 3 delen. In deel 1 wordt het kader geschetst van de uitdagingen rondom Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) bij patiënten én wat er op dit moment in de stad Utrecht gebeurt om de werkwijze te stroomlijnen en hierdoor onder andere het werkplezier te verhogen. In dit interactieve deel staat daarnaast het gesprek en de discussie met elkaar centraal.
18.45 – 19.00 uur | korte pauze
19.00 – 19.45 uur | Deel 2 – Mijn rol en verdieping (monodisciplinair)
Deelnemers gaan uiteen in monodisciplinaire scholingsgroepen (huisartsen, POH-GGZ en fysiotherapeuten). De verschillende disciplines leren over hun specifieke rol en mogelijkheden in de werkwijze rondom ALK-patiënten. Welke modellen zijn er? Wat is het nut ervan en hoe zet je ze effectief in? Waar let je op in de communicatie met de patiënt en met je kernteamleden? Er is in dit deel volop de ruimte om vragen te stellen.
19.45 – 20.00 uur | korte pauze
20.00 – 21.00 uur | Deel 3 – Ervaren en oefenen (multidisciplinair)
Tot slot komen we in deel 3 weer multidisciplinair samen. Er wordt kort een casuïstiek bespreking voorgedaan zodat iedereen kan ervaren hoe zo’n overleg eruit kan zien en wat het oplevert. Naar aanleiding hiervan gaan we met elkaar in gesprek. Gedurende de gehele scholing is er volop ruimte voor eigen inbreng, vragen, discussie, ervaring en oefening.
Praktische informatie
Locatie: De scholing begint bij People Places (Arthur van Schendelstraat 500, Utrecht).
Datum: 29 maart 2023
Tijdstippen: 18.00 – 21.00 uur (inloop met een hapje en drankje vanaf 17.30 uur)
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Voor huisartsen, POH-GGZ en fysiotherapeuten in Utrecht stad die efficiënt willen samenwerken rondom ALK-patiënten.
Kosten: gratis
Accreditatie: wordt aangevraagd voor:
- KNMG
- Landelijke vereniging POH-GGZ
- Fysiotherapeuten
Docent: Leden van de Stuurgroep ALK stedelijk: Nikki Makkes (kaderhuisarts GGZ), Juliette van Gijsel (huisarts), Maartje Verspui (fysiotherapeut), Liselot Schiphorst (fysiotherapeut) en Sam Abokor, (POH GGZ).
Aanmelden: Via deze inschrijflink.