- Dit evenement is voorbij.
Multidisciplinaire nascholing Flash Glucose Monitoring
11 oktober 2022 @ 18:00 - 20:00
FreeLeer metingen juist te interpreteren & de juiste interventies in te zetten
Sinds kort zijn er nieuwe vergoedingen beschikbaar voor de nieuwste manier van glucose-monitoring bij diabetes type 2-patiënten. Deze meetwijze heet Flash Glucose Monitoring (hierna: FGM) en is voor veel patiënten een uitkomst. Tegelijkertijd verschilt de werking van FGM met de traditionele meting (bloedprikken). Zo meet je met FGM bijvoorbeeld net andere suikers en zijn de metingen iets vertraagd. Dit is belangrijke kennis om als huisarts, POH, PVK, en Diabetesverpleegkundige te bezitten om metingen juist te kunnen interpreteren en patiënten op een goede manier te informeren en adviseren. In deze multidisciplinaire scholing doe jij de benodigde kennis op.
Multidisciplinair
Tijdens deze scholing gaan wij dieper in op de werking van FGM. Wat wordt er precies gemeten en hoe vindt die meting plaats? We maken de vergelijking met de traditionele meetwijze (bloedprikken) en leggen uit wat deze twee metingen zo verschillend maakt en waar je als huisarts, POH, PVK en Diabetesverpleegkundige daarom op moet letten bij de interpretatie van de metingen. We bespreken de voordelen van deze meetwijze en ook welke valkuilen er zijn. We gaan hierbij ook in op de manier waarop je patiënten goed kunt begeleiden bij FGM: hoe leg je de metingen helder uit en welk passend advies hoort hierbij. Tot slot lichten we toe hoe de indicatie en vergoeding van FGM in elkaar zitten.
Om al deze verschillende aspecten goed te kunnen belichten is deze scholing multidisciplinair aangepakt. De scholing wordt verzorgd door Rosaline Hoogenboom (verpleegkundig specialist Endocrinologie) samen met Eveline Fassaert (praktijkverpleegkundige), Brigitte Wieman (diëtiste) en Marlies Osinga (praktijkconsulent).
E-learning ter voorbereiding
In de scholing focussen wij ons specifiek op het interpreteren van en adviseren op basis van de metingen door middel van FGM. We gaan er dus vanuit dat je al weet hoe de meting zelf plaatsvindt en hoe het systeem voor de patiënt werkt. Ben je hier nog niet mee bekend? Dat is geen probleem. Doorloop voorafgaand aan de scholing dan deze kosteloze e-learning (circa 35 minuten) bestaande uit instructievideo’s over de werking van het product (dit product is op dit moment nog het enige systeem voor FGM op de markt).
Interactieve scholing
In deze scholing dragen wij kennis over en gaan we vooral ook graag het gesprek met jullie aan. De scholing is daarmee interactief ingestoken. We gaan aan de slag met een casus, waarmee jullie de opgedane kennis direct in de praktijk kunnen oefenen.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Leerdoelen
Na de scholing:
- Ben je bekend met de werking van Flash Glucose Monitoring (hierna: FGM) in de praktijk en kun je deze kennis toepassen in de behandeling van Diabetes Mellitus (DM).
- Ken je de toegevoegde waarde van Flash Glucose Monitoring in de behandeling van DM.
- Weet je hoe de metingen van FGM verschillen met de traditionele wijze van glucose-meting (door middel van bloedprikken).
- Kun je sensordata uit de metingen van FGM correct interpreteren.
- Kun je huidproblematiek signaleren en hierover voorlichting geven.
- Weet je welke interventies (zoals ook m.b.t. voeding) bij verschillende metingen kunnen worden ingezet en kun je hier het juiste advies over geven aan de patiënt.
- Kun je de patiënt op een heldere wijze informeren over de meetuitslagen van FGM.
- Weet je hoe de indicatie en vergoeding van FGM voor diabetes type 2-patiënten in elkaar zit.
Programma
Voorbereiding
Ter voorbereiding volg je optioneel de e-learning over de werking van het product.
Introductie
- Wat is Flash Glucose Monitoring (hierna: FGM)?
- Wat is het belang van FGM?
- In hoeverre verschillen FGM en bloedprikken van elkaar?
- Wat zijn de voordelen en valkuilen bij FGM?
Indicatie en vergoedingen
- Hoe zit de indicatie van FGM in elkaar?
- Welke nieuwe vergoedingen zijn beschikbaar voor FGM voor diabetes type 2-patiënten?
Interpreteren sensordata
- Hoe ziet de sensordata uit FGM eruit?
- Wat wordt er precies gemeten?
- Hoe interpreteer je deze sensordata?
- Waar moet je op letten?
Begeleiding patiënt
- Verschillen in begeleiding van de patiënt bij FGM in vergelijking met bloedprikken
- Hoe informeer je de patiënt over de uitslagen van FGM?
- Welke passende interventies kun je voorleggen en hoe adviseer je hierin?
- Betrekken van diëtist bij begeleiding patiënt.
Praktijkcasus
Tijdens de scholing behandelen we een praktijkcasus, ingebracht door Eveline Fassaert (praktijkverpleegkundige). Eveline deelt haar aanpak n.a.v. de casus en samen met de deelnemers worden aanvullende interpretaties en interventies uiteengezet. Op deze manier wordt de opgedande kennis direct in de praktijk gebracht.
Inschrijven voor de scholing kan hier
Praktische informatie
Locatie: HUS, Arthur van Schendelstraat 600
Datum: dinsdag 11 oktober 2022
Tijdstippen: 18.00 – 20.00 uur (inloop met een hapje en drankje vanaf 17:45 uur)
Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld? Voor huisartsen, POH’s, PVK’s en Diabetesverpleegkundigen binnen huisartsenpraktijken die al werken met Flash Glucose Monitoring of hiermee willen gaan werken en die op basis hiervan de juiste behandeling willen kunnen inzetten.
Voorwaarden voor deelname: Je bent werkzaam in de eerstelijn in Utrecht stad.
Kosten: gratis
Accreditatie: in afwachting op accreditatie